مميزي كتاب باشد يا نباشد، مسئله اين نيست. مسئله اين است كه عده‌اي فكر مي‌كنند نظارت بر كتاب و نشر فقط در كشور ما وجود دارد و برخي از نويسندگان فكر مي‌كنند اگر در جايي غير از ايران حضور داشته باشند هر چه بنويسند به سرعت منتشر مي‌شود و هيچ مانعي بر سر انتشار تراوشات ذهني آنها وجود ندارد.

گروه فرهنگی مشرق- مميزي كتاب باشد يا نباشد، مسئله اين نيست. مسئله اين است كه عده‌اي فكر مي‌كنند نظارت بر كتاب و نشر فقط در كشور ما وجود دارد و برخي از نويسندگان فكر مي‌كنند اگر در جايي غير از ايران حضور داشته باشند هر چه بنويسند به سرعت منتشر مي‌شود و هيچ مانعي بر سر انتشار تراوشات ذهني آنها وجود ندارد.

اما آيا در دنيا مميزي كتاب وجود ندارد؟

در سايه تبليغات گسترده‌اي كه غربي‌ها براي نشان دادن احترام به آزادي بيان دارند، طرح اين سؤال كه چه ميزان كتاب در غرب سانسور مي‌شود، در نگاه اول مي‌تواند بي‌معنا باشد، اما با كمي دقت و كمي جست‌وجو به نتايج جالب توجهي از سانسور برمي‌خوريم. در اين گزارش تلاش نداريم قوانين مربوط به مميزي كتاب را در ساير نقاط جهان مورد ارزيابي قرار دهيم ولي براي نمونه چند عنوان كتاب را كه دچار سانسور شده‌اند، معرفي مي‌كنيم. با آنكه لزوماً معرفي اين كتاب‌ها به معناي مخالفت با سانسور آنها يا عدم مخالفت نيست. به همين دليل ابتدا نگاهي كوتاه به مميزي و مصاديق آن در كشورمان داريم.

چه بسا آزادي‌هايي كه...

علي جنتي، وزير ارشاد معتقد است مميزي، كلمه محترمانه سانسور است. سانسور از كلماتي است كه بار منفي زيادي را با خود به همراه دارد و حتي سانسورچي نمونه‌اي از فحش‌هاي روشنفكرانه است كه مي‌توان در ادبيات قشر نويسنده به آن برخورد كرد. اين روز‌ها بحث اينكه چرا كتاب‌ها مميزي مي‌شوند و اينكه مميزي بر حق است يا خير، منتشر مي‌شود. مميزي طرفداران سرسخت و مخالفان پيگيري دارد. وزارت ارشاد نيز در اين ميان بي‌ميل نيست كه مسئوليت مميزي كتاب را از دوش خود بردارد. جالب اينجاست كه وظيفه مميزي كتاب‌ها در پيش از انقلاب نيز بر عهده وزارت فرهنگ بوده است. هم اكنون نيز طبق مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي طي مصوبه 660 مورخ 24 فروردين 89، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي موظف به اجراي قانون «اهداف، سياست‌ها و ضوابط نشركتاب» است و هرگونه تغيير در آن نيز تنها با مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي ممكن است. در ماده 4 اين قانون تصريح شده است كه« نشر كتاب همان گونه كه ممكن است مظهر و نمودي از آزادي‌هاي اجتماعي و انساني تلقي شود، چه بسا مورد سوء‌استفاده و اشاعه لاابالي‌گري فكري و اخلال در حقوق عمومي قرار گيرد» و در ذيل آن در سه بخش « دين و اخلاق»، «سياست و اجتماع» و «حقوق و فرهنگ عمومي» موارد مميزي درج شده است. به طور مثال در بخش دين و اخلاق، ترويج خرافات و مخدوش كردن چهره اسلام مصداق مميزي است يا در سياست و اجتماع، تبليغ صهيونيزم و انواع ديگر نژادپرستي جزو مواردي است كه ارشاد موظف به مميزي آن است و در آخر توهين و تمسخر زبان، فرهنگ و هويت اقوام و اقليت‌هاي ديني و قومي، در بخش حقوق و فرهنگ عمومي آمده است كه مصاديق آن مورد مميزي قرار خواهند گرفت.

اين كتاب‌ها را به ياد داشته باشيد

پيش از پرداختن به مصاديق كتاب‌ها بايد اين نكته را يادآوري كنيم كه به دليل فشار‌هاي بيش از حد لابي‌هاي صهيونيست‌ها در غرب، هرگونه نقد هولوكاست به شدت مورد سانسور قرار مي‌گيرد. همان طور كه روژه گارودي فيلسوف فرانسوي به خاطر نگارش كتاب «اسطوره‌هاي بنيانگذار سياست اسرائيل» در فرانسه به دادگاه كشانده شد. دادگاه فرانسوي انتشار مجدد اين كتاب را ممنوع و گارودي را به پرداخت 240 هزار فرانك جريمه محكوم كرد. اين در حالي است كه گارودي دست به يك تحقيق علمي زده و كتابش بر اساس اسناد و مدارك گردآوري شده بود. ساير افرادي كه به هولوكاست اعتقادي ندارند نيز چنين سرنوشتي را تجربه مي‌كنند. سانسور كتاب در غرب به خصوص در ايالات متحده امريكا آنقدر گسترده است كه مدافعان آزادي بيان برنامه‌اي را به عنوان « Banned books week» (هفته كتاب‌هاي سانسور شده) برگزار مي‌كنند و گزارش‌هايي از عملكرد دستگاه‌هاي سانسور غربي منتشر مي‌گردد. در ليست اين كتاب‌ها به نام‌هاي بسيار آشنايي برخورد مي‌كنيم؛ كتاب‌هايي كه معمولاً فيلم‌هاي سينمايي بسيار مشهوري بر اساس آنها ساخته شده است و نمي‌توان به راحتي نام كتاب و نويسنده آن را از دنياي ادبيات و نويسندگي حذف كرد.

خوشه‌هاي خشم: جان اشتاين بك، نويسنده نام‌آشناي امريكايي در كتاب خوشه‌هاي خشم به داستان بي‌عدالتي‌ها و زندگي فلاكت‌بار خانواده‌اي امريكايي مي‌پردازد. انتشار اين رمان كه جزو برترين رمان‌هاي قرن بيستم به شمار مي‌آيد، در امريكا ممنوع و حتي نسخه‌هاي آن به آتش كشيده شد.


موش‌ها و آدم‌ها: جان اشتاين بك پيش از نوشتن «خوشه‌هاي خشم»، موش‌ها و آدم‌ها را نوشت؛ كتابي كه باز هم در مورد فقر و تنگدستي مردم امريكا بود. اين كتاب به دلايلي چون توهين‌هاي نژادي، ناسزا و ترويج كشتن از سر ترحم از كتابخانه‌هاي عمومي امريكا جمع‌آوري و مطالعه آن در مدارس ممنوع شد.

برباد رفته: رمان مشهور مارگارت ميچل كه به خاطر آن جايزه ادبي پوليتزر را به دست آورد و يكي از مهم‌ترين فيلم‌هاي كلاسيك تاريخ سينما بر اساس آن ساخته شد. اين كتاب به رغم شهرت جهاني‌اش در ايالات متحده ممنوع‌الانتشار شد؛ ممنوعيتي كه هنوز هم پابرجاست. دليل اين ممنوعيت پرداختن به مباحث تبعيض نژادي عنوان شده است.

پرتقال كوكي: استنلي كوبريك فيلم پرتقال كوكي را بر اساس رماني به همين نام نوشته آنتوني برگس، توليد كرد. اما هم كتاب و هم فيلم در امريكا مورد سانسور قرار گرفتند و كاتوليك‌ها عليه آن موضع تندي اتخاذ كردند. انتشار اين كتاب به دليل خشونت بيش از حد كه باعث ايجاد اضطراب عمومي و شوك به مخاطب مي‌شود، ممنوع اعلام شد.

هري پاتر: نوشته جي‌كي رولينگ كه مجموعه چند را شامل مي‌شود. با آنكه همه نسخه‌هاي آن به فيلم‌هاي سينمايي تبديل شده‌اند اما اين كتاب‌ها كه در ايران خوانندگان زيادي نيز دارد در امريكا و انگلستان به دليل ترويج جادوگري ممنوع اعلام شده است!

قلعه حيوانات( مزرعه حيوانات): جورج اورول نويسنده انگليسي با نام دو كتابش يعني قلعه حيوانات و «1984» يكي از پر بحث‌ترين نويسندگان معاصر به شمار مي‌آيد. مي‌گويند اورول اين كتاب را در هجو انقلاب كمونيستي شوروي نگاشته است به همين دليل روس‌ها انتشار آن را در شوروي ممنوع اعلام كردند. حالا سال‌ها است كه شوروي از هم متلاشي شده است اما اين بار خواندن كتاب قلعه حيوانات در امارات متحده عربي ممنوع اعلام شده است!

جادوگر شهر اوز: در اوايل قرن گذشته «ال فرانك بوئم» رماني را براي كودكان نوشت به نام جادوگر شهر اوز بر اساس اين كتاب تا به حال هم فيلم سينمايي و هم چند مجموعه انيميشن توليد شده اما در برخي از ايالات امريكا به دليل چيزي كه ترويج سوسياليسم خوانده مي‌شد، خواندن جادوگر شهر اوز ممنوع اعلام شد.

ماجراهاي هاكلبري‌فين: رمان مارك تواين كه ادامه رمان «تام ساير» به شمار مي‌رفت، در سال 1884 منتشر و درست يك سال بعد انتشار آن ممنوع شد. يكي از دلايل اين كار، توهين‌هاي نژادي و نشان دادن نابرابري‌هاي نژادي عنوان شده است.

در كنار اين نام‌ها مي‌توان «كلبه عمو تم»، «100 سال تنهايي»، «كد داوينچي»، « مرگ فروشنده» و چند كتاب ديگر را اضافه كرد كه نمي‌توان آنها را در كتابخانه‌هاي عمومي امريكا پيدا كرد.

گزارشگران بدون مرز در سال 2013، آزادي بيان در امريكا را كه اصل آزادي بيان را به عنوان يكي از اصول قانون اساسي خود عنوان كرده است، در رتبه 32 جهان عنوان كرد. كميته مك كارتي در دهه 50 به عنوان «كميته فعاليت‌هاي ضد امريكايي» باعث توقيف و سانسور بسياري از كتاب‌ها شد. پيش از آن نيز و طي جنگ جهاني دوم فرانكلين روزولت رئيس‌جمهور وقت امريكا رسماً دستور ايجاد «دفتر سانسور» را داد. اين مقايسه كوتاه با آنچه در بازار نشر ايران مي‌گذرد، فرصت خوبي است براي درك آنچه در كشور ما و غرب مي‌گذرد، علاقه‌مندان مي‌توانند ليست بلند بالاي كتاب‌هاي ممنوع شده در غرب را در سايت‌هاي ضدسانسور جست‌وجو كنند.

هادی عسکری، روزنامه جوان


مخاطبان محترم گروه فرهنگی مشرق می توانند مقالات، اشعار، مطالب طنز، تصاویر و هر آن چیزی که در قالب فرهنگ و هنر جای می گیرد را به آدرس culture@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 23
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 6
  • رضايي ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    1 0
    خيلي جالب بود، مخصوصا اينكه هري پاتر رو ممنوع كردند
  • ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    0 0
    عزيز دل برادر ممنوعيت اين آثار بخشي است نه همه جايي مثلا مدارس يا كتابخانه هاي عمومي. مثل اينكه براي فيلم ها مي نويسند بالاي 18 سال و زير اين سن را به سالن سينما راه نمي دهند
  • ارش ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    1 0
    مطمئنيد اين مطالب درسته هري پاتر در آمريكا و انگليس ناشر داره و به فروش ميرسه
  • محمد ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    0 0
    چیزی را که نمیدونی نگو. ممنوعیت کتاب با ممنوعیت فیلم برای زیر 18 سال،باهم تفاوت داره. اون فیلم رو میگن برای زیر 18 سال ممنوعه، ولی یه کتاب یا یه فیلم رو اگر ممنوع کردن که دیگه مدرسه و دانشگاه و غیره نداره. فقط به عنوان نمونه کتاب لابی اسراییل و سیاست خارجی امریکا ، که توسط دو استاد دانشگاه هاروارد نوشته شده رو در موردش تحقیق کن و ببین چه جور اون رو سالها ممنوع کردن. وضعیت نظارت بر نشر در ایران ضعفهای زیادی داره ولی مرغ همسایه رو غاز دیدن هم نشان از فقدان اطلاعاته. یه ضعفهایی اونها دارند و یه ضعفهایی ما.که این بسته به سازو کارهای فرهنگی و سیاست گذاریهای هر کشوریست.
  • ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    0 0
    در مورد هری پاتر؛ بشنو ولی باور نکن!
  • امیر ۱۶:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    0 0
    برای توجیه سخت گیری فرهنگی در کشور و این که همه چیز رو ممنوع کردید این بهانه ها رو میارید؟!! خجالت آوره، خصوصاً این که عادت کردید بعضی جاها مطالب غیرواقعی هم بین حرفاتون میگنجونید....
  • حسین 1400 ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    0 0
    خوش به حال امریکا و غرب که در ایران مدافعانی چون شما دارند!
  • ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    0 0
    چند کتاب براستی ممنوعه در غرب : پروتوکول خبرگان صهیون نبرد من از آدولف هیتلر "کتاب دوم" از آدولف هیتلر کتابهای دیوید ایروینگ (مورخ اینگلیسی) کتاب یهودی جهانی اثر هنری فورد (بنیانگذار صنایع فورد) بسیاری از کتابهای "ولتر" فیلسوف فرانسوی چون همه این کتابها آنتی سمیت برچسب گذاری شده اند، و همچنین کتابهایی در رد تفکر داروینی و آشکارسازی شیادی های "اینشتین شارلاتان" هر چند رسما ممنوع نیستند ولی هیچ ناشری آنها را منتشر نمیکند .
  • ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    0 0
    باور یه سریاش خیلی سخته. اگه می شد مدرک یا لینکی چیزی بزارید بهتر بود.
  • بهنام ۲۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    0 0
    سلام ایا فونتهای این مقاله هم جزو موارد سانسور بود ؟
  • ۲۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    0 0
    یگ چند تا مثال هم از ایران می‌زدی. البته من بررسی کردم همه کتاب‌هایی که می‌شناسم قابل انتشار است و ساسنور و ممیزی به شکر خدا نداریم.
  • سعید ۲۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    0 0
    خیلی جالبه هرچی فیلم که نشان دهنده بدبختی تو جامعه ماس میره اسکار میگیره و میگن واقعیات جامعه ما رو نشون میده اما خوشه های خشم چون فلاکت جامعه آمریکا رو نشون میده ممنوع میشه. من موندم چرا واقعیت جامعه ما بدبختی و واقعیت جامعه آمریکا همش تایتانیک و لاو استوری و ایناس؟!
  • ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    0 0
    چرا دروغ؟ این کتابها برای سنین مختلف ممنوع شده است مثلا بچه های زیر 10سال کتاب های ترسناک وجادویی را نخوانند قلعه حیوانات هم که برخی کشور های سوسیالیستی چون کتاب کاملا سیاسی در قالب رمان است آنها درگذشته آن راممنوع کرده بودند "ممیزی حتما باید باشد "ولی اینطور نقد نکنید
  • ۰۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    0 0
    آی گفتی حسین1400
  • ۰۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    0 0
    در مورد برباد رفته قبلا مطالعه کرده بودم در گزارش درست اشاره شده این کتاب در امریکا ممنوعه
  • مرتضی ۰۲:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    0 0
    تازه بران لیست باید/اسنادلانه جاسوسی امریکا/ راافزود.
  • ۰۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    0 0
    خیلی خنده دار بود. من خودم کارهای مارک تواین رو از از یک انتشارات معتبر بریتانیایی دارم. چاپشم واسه 5 سال پیشه. ساکنین تهرانم می تونن از کتابفروشی افق هم هاکلبری فیلد و هم جادوگر شهر اوز رو به زبان اصلی چاپ انگلستان تهیه کنن. مگه اینکه به زبان انگلیسی چاپ میکنن واسه ایران می فرستند طفلی ها !!!!!!!
  • ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    0 0
    آخه تو که از سینمای آمریکا فقط تایتانیکشو دیدی چرا الکی میای اینجا نظر میدی برخلاف گفته های شما در خود همون امریکا فیلم های ضد سیستم ساخته و مورد استقبال هم قرار می گیره
  • ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    0 0
    سخت گیری فرهنگی؟ از اون اصطلاحات خنده داره توی یه کشو رمسلمون که پایه قانون اساسیش اسلام و فقهه اگه این وضعیت سخت گیریه پس آسون گرفتنش دیگه کارو به کجا میرسونه
  • ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    0 0
    بی مزه
  • ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    0 0
    بزرگترین مشکل مسئولین فرهنگی ما نادانی و بی فرهنگی می باشد. آنها از نظر اطلاع از فرهنگ غرب و خط دهنده های این فرهنگ حتی از من وشما نوعی بی اطلاع تر هستند. آنها نمی دانند فرهنگ غرب به صورت هدفمند رو به بی بندباری رفته است. برعکس کسانی که در غرب متصدی امور فرهنگی هستند کاملا هم شرق شناس هستند و هم دارای هدفی مشخص و پشت پرده که آن دین زدایی از همه جوامع می باشد به شرط اینکه این دن زدایی و حذف خدا از زندگی مردم تا جایی پیش نرود که امنیت عمومی را مختل کند و به انسجام کشورشان آسیب بزند. واضح هست که فرهنگسازان غرب یهوی ها هستند که در بر طبق آیینشان باید همه را به فساد بکشند و خودشان ملت برتر باشند. به عنوان مثال زنا در هر سه دین(اسلام،مسیحیت،یهود) حرام می باشد اما علمای یهود فتوا می دهند که زنا با غیر یهودی برای دستیابی به هدف ثواب هم دارد. ربا در هر سه دین حرام می باشد اما در یهود ربا گرفتن از غیر یهود ایرادی ندارد بلکه باید از غیر یهود اینقدر ربا گرفت تا طرف مقابل به فلاکت بی افتد. ای کاش مسئولین فرهنگی ما کمی کتاب های جلال آل احمد و اقبال لاهوری را هم مطالعه می کردن و اینقدر عزت ما را به سخره نمی گرفتند چه در دولت احمدی نژاد و چه در دولت جدید.
  • هادی ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    0 0
    چرا نظر من غیر قابل انتشار است؟! خلاف ادب بوده؟! خلاف واقع بوده؟! توهین به افراد حقیقی و حقوقی داشته؟! واقعن که!
  • سه نقطه ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    0 0
    در مورد خزعبل گفتن ناشناس؛ بشنو ولی باور نکن!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس